Amerikaanse astronaut Scott Kelly gaat met pensioen

De Amerikaanse astronaut Scott Kelly, die onlangs een missie van 340 dagen in het internationaal ruimtestation ISS heeft afgerond, gaat op 1 april met pensioen na een carrière van 20 jaar bij Nasa. Dat heeft het Amerikaanse ruimteagentschap vrijdag aangekondigd. De 52-jarige Kelly, die sinds 1996 bij Nasa werkt, is met vier missies van in totaal 520 dagen, de Amerikaan die het langste in de ruimte is verbleven.

Kelly zal na zijn pensioen wel nog blijven deelnemen aan de wetenschappelijke onderzoeken naar aanleiding van zijn verblijf in de ruimte met zijn Russische collega Michaïl Kornienko. Met het onderzoek wil Nasa de psychologische en lichamelijke gevolgen van lange verblijven in de ruimte onderzoeken, met het oog op een bemande missie naar Mars in de jaren 2030.

De Amerikaan en zijn identieke tweelingbroer Mark zullen regelmatig stalen met lichaamsvocht en andere monsters doorgeven aan Nasa. Door onderzoeken uit te voeren bij de twee broers, kan Nasa voor het eerst de effecten van een verblijf in de ruimte onderzoeken bij twee personen die genetisch gezien identiek zijn.

Bron: Belga