"Amerikaans geduld met Pyonyang is afgelopen"

"Amerikaans geduld met Pyonyang is afgelopen"

De Amerikaanse politiek van "strategisch geduld" met Pyonyang is afgelopen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson verklaard tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea. Volgens Tillerson is militaire actie tegen Noord-Korea "een optie die op tafel ligt". Tillerson deed die uitspraak tijdens een bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, samen met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Yun Byung-Se. "We onderzoeken een nieuw gamma van diplomatieke maatregelen, economische en veiligheidsmaatregelen. Alle opties liggen op tafel, ook militaire", aldus Tillerson.

Tillerson en zijn Koreaanse collega bespraken de toenemende Noord-Koreaanse nucleaire dreiging. Onder Kim Jong-un is de nucleaire activiteit van Pyongyang gevoelig toegenomen. Het afgelopen jaar alleen al deed Noord-Korea twee nucleaire proeflanceringen en lanceerde het land ook zeker twintig ballistische raketten. De laatste lancering dateert van vorige week.

Trumps minister van Buitenlandse Zaken is bezig aan een driedaags bezoek in Azië. Gisteren ontmoette Tillerson in Tokio al zijn Japanse ambtgenoot Fumio Kishida. Morgen reist hij door naar Peking.

Bron: Belga