Amazonelanden vergaderen over strategie voor behoud regenwoud

Amazonelanden vergaderen over strategie voor behoud regenwoud

Presidenten en vertegenwoordigers van alle Zuid-Amerikaanse landen die een deel van het Amazonewoud op hun grondgebied hebben zitten vandaag samen in Colombia om een gemeenschappelijke strategie uit te werken voor het behoud en een duurzame ontwikkeling van het Amazonewoud, het grootste regenwoud van de wereld en ook wel de long van de aarde genoemd. De afgelopen weken wordt het woud aan een sneltempo verwoest door branden. Schuiven aan rond de tafel: afgevaardigden van Brazilië, Colombia, Peru, Ecuador, Bolivië en Suriname, zo laat het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De vergadering vindt niet plaats in de Colombiaanse hoofdstad Bogota maar in Leticia, de Colombiaanse hoofdplaats van het Amazonewoud.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die internationale kritiek te verwerken kreeg vanwege zijn milieubeleid, zal niet aanwezig zijn. Hij ondergaat binnenkort een operatie, luidt de uitleg. Zijn plaats wordt ingenomen door de minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo, maar Bolsonaro zal de vergadering wel volgen via videoconferentie.

In Brazilië woeden de zwaarste bosbranden sinds jaren. Sinds januari namen het vuur en de ontbossing in het grootste land van Zuid-Amerika met 83 procent toe vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Bolsonaro krijgt veel kritiek omdat hij weinig doet voor de bescherming van het Amazonewoud. Veel branden worden aangestoken om plaats te maken voor landbouw en andere activiteiten. En hoewel dat illegaal is, lijkt het bestraffen ervan geen prioriteit voor hem.

Toeval of niet, vandaag heeft de directeur-generaal van werelderfgoedorganisatie Unesco, Audrey Azoulay, opgeroepen om de "middelen die het algemeen welzijn van de mensheid beschermen, te versterken".

Bron: Belga