Algerijnse minister van Financiën en ex-premier gedagvaard

De Algerijnse ex-premier Ahmed Ouyahia en de huidige minister van Financiën Mohamed Loukal zijn zaterdag gedagvaard door de rechtbank van Algiers. Ze moeten zich verantwoorden voor het "ontvreemden van publieke middelen", bericht de Algerijnse openbare omroep zaterdag. Zaterdagvoormiddag hadden tientallen militanten van de Rassemblement National Démocratique (RND), waarvan Ouyahia secretaris-generaal is, een bijeenkomst georganiseerd voor het nationaal hoofdkwartier van de partij in Algiers. Ze eisten zijn vertrek.

Begin deze maand werd Ali Haddad opgepakt, een rijke zakenman die goede banden heeft met aftredend president Abdelaziz Bouteflika. Haddad wou naar Tunesië reizen. Hij werd gearresteerd nadat er deviezen waren ontdekt die niet waren aangegeven en twee paspoorts - een misdrijf in Algerije.

Na zijn arrestatie maakte het gerecht bekend dat het een onderzoek heeft geopend naar feiten van corruptie en illegale kapitaaltransacties. Ook verbood ze verschillende personen om Algerije te verlaten, zonder hen bij naam te noemen. Maar de pers onthulde dat het om tientallen invloedrijke zakenmannen ging, allemaal uit de omgeving van het staatshoofd.

Bron: Belga