Al-Shabaab zaait chaos in Mogadishu aan vooravond presidentsverkiezingen

Al-Shabaab zaait chaos in Mogadishu aan vooravond presidentsverkiezingen

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn dinsdagavond zeker vijf mensen gewond geraakt bij verschillende granaataanvallen van de terreurbeweging al-Shabaab. Dat meldt de politie. Volgens politiecommissaris Mohamed Dahir wil al-Shabaab de presidentsverkiezingen van woensdag daarmee verstoren. Er waren granaataanvallen op zeker vijf plaatsen in de stad. De gewonden vielen allemaal bij een ontploffing vlakbij de luchthaven.

Al-Shabaab eiste de aanslagen meteen na afloop op via het radiostation van de terreurbeweging.

In Mogadishu zijn de veiligheidsmaatregelen aan de vooravond van de presidentsverkiezingen draconisch, net om aanvallen van al-Shabaab te vermijden. De belangrijkste wegen in de Somalische hoofdstad zijn door de autoriteiten afgesloten, en de buurt rond de luchthaven is verboden terrein. Op straat patrouilleren zwaarbewapende soldaten en de scholen en winkels zijn gesloten.

De stemming van woensdag gaat normaal gezien door in een hangar op de luchthaven van Mogadishu, de best beveiligde plaats van het land.

Echt democratisch zijn de verkiezingen niet. Het zijn de 329 Somalische parlementsleden die zich zullen uitspreken over wie het nieuwe staatshoofd wordt. Dat kan zittend president Hassan Sheikh Mohamud worden, of een van zijn 21 tegenstanders.

Bron: Belga