Al 1,7 miljoen pelgrims aangekomen in Mekka

Al 1,7 miljoen pelgrims aangekomen in Mekka

Kort voor de start van de pelgrimstocht naar Mekka van zondag tot vrijdag (de hadj), zijn in de stad al zo'n 1,7 miljoen pelgrims aangekomen, volgens cijfers van het Saoedische ministerie van Informatie van gisteravond. In totaal worden zowat twee miljoen mensen verwacht. De groepen dragen verschillende kleuren volgens hun land van herkomst, om te vermijden dat ze elkaar verliezen.

Om de komst van zo veel mensen in goede banen te leiden wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van technologie. Zo hebben de autoriteiten voor de editie dit jaar 'Smart Hajj' gelanceerd. Dat is een mobiele applicatie om pelgrims de weg te wijzen, indien nodig ook naar de medische hulpposten. De hadj zal immers plaats vinden bij temperaturen boven de 40 graden. Dankzij de app kunnen de autoriteiten ook de deelnemers lokaliseren.

Het ministerie van Bedevaart beheert ook de applicatie 'Manasikana', die gelovigen die geen Engels of Arabisch spreken van vertalingen voorziet.

In 2015 brak er immers een massapaniek uit tijdens de bedevaart, waarbij volgens het officiële cijfer 769 pelgrims omkwamen. Onofficiële cijfers hebben het over zo'n 2.300 doden. Sindsdien werden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Zo worden de pelgrims bijvoorbeeld door eenrichtingsstraten geleid.

Onder de doden drie jaar geleden waren ook veel Iraniërs, en Teheran stuurde daarom tijdelijk geen burgers meer naar de bedevaart. Dit jaar zijn er wel opnieuw veel Iraniërs aanwezig.

Hoewel Saoedi-Arabië al een tijd in een zware diplomatieke crisis is verwikkeld met Qatar, dat verweten wordt terreur te ondersteunen, lieten de autoriteiten weten dat Qatarezen welkom zijn op de hadj.

Tijdens de hadj-rituelen moeten de gelovigen onder meer zeven keer rond de Kaaba stappen, het kubusvormige bouwwerk met het zwarte doek op de binnenplaats van de Grote Moskee. Dinsdag, op de derde dag van de bedevaart, vieren moslims wereldwijd het Offerfeest.

De bedevaart is een van de vijf zuilen van de islam. Elke moslim die gezond is en het zich kan veroorloven, zou eenmaal in zijn leven de tocht moeten ondernemen naar Mekka, de geboortestad van de profeet Mohammed.

Bron: Belga