Afghaanse troepen verliezen almaar meer terrein aan taliban

Afghaanse troepen verliezen almaar meer terrein aan taliban

De Afghaanse strijdkrachten moeten sinds het einde van de Navo-missie in 2014 steeds meer terrein prijsgeven aan de taliban. Dat blijkt vandaag uit een nieuw rapport van de Amerikaanse autoriteiten. Sinds midden november heeft de Afghaanse overheid de controle of invloed over 57,2 procent van de 407 districten in het land. Dat is een afname met 6,2 procent ten opzichte van augustus en met zelfs 15 procent tegenover november 2015, zo blijkt uit het rapport van het Amerikaanse toezichtcomité voor Afghanistan Sigar (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction).

Uit het rapport blijkt voorts dat minstens 9,2 miljoen mensen in "gecontesteerde gebieden" leven. Nog ongeveer 2,5 miljoen mensen wonen in door de taliban gecontroleerde gebieden. Dat aantal is op drie maanden tijd wel gedaald van 2,9 miljoen. Dat zou erop kunnen wijzen dat het aantal interne vluchtelingen in Afghanistan fors hoger is dan gedacht. Uit statistieken van de Verenigde Naties bleek maandag dat ongeveer 640.000 Afghanen in 2016 hun huizen waren ontvlucht.

Volgens het rapport blijft (financiële) steun aan de Afghaanse regering en strijdkrachten dan ook noodzakelijk. Zeker omdat het aantal regeringssoldaten dat omkomt tijdens de gevechten, almaar toeneemt: in 2016 stegen de verliezen met 35 procent ten opzichte van 2015.

Bron: Belga