Affaire-Epstein - Gevangenisdirecteur wordt overgeplaatst na dood van Epstein

De directeur van de federale gevangenis in Manhattan zal tijdelijk worden overgeplaatst. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekendgemaakt. In de gevangenis van Manhattan werd de miljardair Jeffrey Epstein, die beschuldigd werd van kindermisbruik, zaterdagochtend dood teruggevonden. Naast de directeur worden ook twee medewerkers van de gevangenis voorlopig geschorst. Het gaat om de twee bewakers die in de nacht van vrijdag op zaterdag de opdracht hadden gekregen om Epstein in de gaten te houden.

De maatregelen tegen de drie betrokken blijven van kracht zo lang het onderzoek van de FBI en de inspecteur-generaal loopt, zegt Kerri Kupec, de woordvoerster van het ministerie. Op basis van de resultaten van het onderzoek kunnen nog "bijkomende maatregelen" getroffen worden, zo wordt ook meegedeeld.

Ministerie van Justitie William Barr had eerder al aangeklaagd dat er "ernstige onregelmatigheden" zouden hebben plaatsgevonden in de gevangenis.

De 66-jarige Epstein, die ervan beschuldigd wordt tientallen minderjarige meisjes te hebben misbruikt in zijn residenties in New York en Florida, werd zaterdagochtend na een ogenschijnlijke zelfmoord dood aangetroffen in zijn cel.

Epstein was eerder onder strenge bewaking geplaatst wegens een eerdere zelfmoordpoging. Volgens de Amerikaanse media moest de toestand van de miljardair elk half uur door de bewakers gecheckt worden, maar werd die procedure niet gevolgd. Ook zou de strengere bewaking die na de zelfmoordpoging was ingesteld, vroeger dan normaal weer zijn opgeheven.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Bron: Belga