Aantal mannen dat ouderschapsverlof opneemt stijgt

Aantal mannen dat ouderschapsverlof opneemt stijgt

Steeds meer mannen nemen ouderschapsverlof op, terwijl bij vrouwen een daling waar te nemen is. Dat blijkt uit cijfers van hr-bedrijf Attentia. Attentia maakte een vergelijking van de blokken ouderschapsverlof die mensen opnemen tijdens de eerste tien maanden van 2016, 2017 en 2018. Daaruit blijkt dat steeds meer mannen ouderschapsverlof opnemen. Tussen 2016 en 2017 was er een stijging van 2,2 procentpunt, tussen 2017 en 2018 bedroeg die stijging 0,6 procentpunt. Bij vrouwen is er een duidelijke daling te zien, van respectievelijk 16,2 en 9 procentpunt.

"Deze trend toont aan dat mannen meer en meer voor hun gezin kiezen en geen schrik hebben om gezien te worden als iemand die niet vol voor zijn job zou gaan of een promotie zou ontlopen omdat hij ouderschapsverlof opneemt", klinkt het bij Attentia. Dat impliceert volgens Tim De Troch van Attentia niet per se dat bedrijven meer openstaan voor educatief verlof bij mannen, maar wel dat mannen zien dat hun collega's die bijvoorbeeld vier vijfde werken geen kansen worden ontnomen, waardoor ze zelf geen risico's zien in het opnemen van het verlof.

Voor de daling bij de vrouwen ziet Attentia niet meteen een verklaring, behalve dan dat de mannen ouderschapsverlof opnemen in plaats van hun wederhelften.

Nog volgens de cijfers van Attentia kiezen mannen vooral voor 20 procent ouderschapsverlof, terwijl vrouwen kiezen voor 20 procent en voltijds. "Bij vrouwen zien we dat ze voor voltijds ouderschapsverlof kiezen als verlenging van de moederschapsrust", zegt De Troch. "Daarnaast is zowel bij vrouwen als bij mannen één dag ouderschapsverlof populair, die ze vaak op woensdag willen opnemen. We horen ook dat veel mensen graag op woensdagnamiddag vrij zouden zijn. Nu de wetgeving wordt aangepast om ook 10 procent ouderschapsverlof op te nemen, verwachten we dat die trend in die richting verder zal evolueren."

Bron: Belga