Aanslagen Parijs - Nabestaanden willen onmiddellijke uitlevering Abdeslam

De nabestaanden van de slachtoffers die gevallen zijn bij de aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs, willen dat Salah Abdeslam door België onmiddellijk wordt uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft Samia Maktouf, een van de advocaten van de nabestaanden, gezegd aan de Franse nieuwszender BFMTV. Abdeslam is vrijdag bij een grootscheepse politieactie in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek lichtgewond opgepakt. Hij moet zich volgens Maktouf "verantwoorden voor zijn daden" en "uitleg verschaffen". "Ik vreesde dat Salah Abdeslam zou ontkomen of gedood worden", zei de voorzitter van de slachtoffervereniging '13 november', George Salines, aan de zender. "Zo kan nu een oordeel over hem uitgesproken worden." Salines zei nog "verrast, opgelucht" te zijn. Ook is hij tevreden "dat er een echt proces zal zijn tegen iemand die heel direct bij de aanslagen betrokken was".

BFMTV wijst er op dat de komende dagen de beslissing zal vallen om Abdeslam aan de Franse justitie over te dragen. Twee jaar geleden droeg Parijs ook Mehdi Nemmouche, de dader van de schietpartij aan het Joods Museum in Brussel, over aan de Belgische autoriteiten, herinnerde de Franse zender.

De Franse president François Hollande vroeg vrijdag, in een gezamenlijke persconferentie met Belgisch premier Charles Michel, om Salah Abdeslam en andere verdachten zo snel mogelijk aan Frankrijk uit te leveren. Het federaal parket zei echter dat dat nog voorbarig is. Wel houdt het parket zaterdag een videoconferentie "met de collega's van het parket van Parijs om het verdere verloop van het onderzoek te bespreken", aldus parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt vrijdagavond.

Bij de aanslagen in Parijs op 13 november vielen in totaal 130 doden. De precieze rol van Salah Abdeslam in de aanslagen is nog niet gekend.

Bron: Belga