Aanslag treft Kaboel tijdens ochtendspits

Aanslag treft Kaboel tijdens ochtendspits

Minstens 360 mensen raakten gewond. De bom ontplofte bij het Sanbakplein in de diplomatieke wijk, niet ver van de Duitse ambassade. De explosieven waren verborgen in een rioleringswagen. De ontploffing vond plaats middenin de ochtendspits, op een plaats waar altijd veel files staan.

Ook verschillende Afghaanse ministeries liggen in die buurt. De locatie is hoogstwaarschijnlijk niet toevallig gekozen, met heel wat internationale ambassades in de buurt. Het is een van de dodelijkste aanslagen ooit in de hoofdstad.

Verwoesting

Volgens getuigen sneuvelden ruiten, vielen plafonds naar beneden en kwamen deuren los uit hun hengsels. De elektriciteit viel uit en tientallen auto's werden verwoest. Huizen op honderden meters van de plaats waar de bom explodeerde raakten beschadigd. Auto's kwamen tot stilstand terwijl angstige mensen op de vlucht sloegen.

Taliban en Islamitische staat

De voorbije jaren pleegden zowel de taliban als Islamitische Staat (IS) aanslagen in Afghanistan. De laatste maanden rukken de taliban in het noorden en in het zuiden op. Zo'n 8.000 Amerikaanse troepen en 6.000 Navotroepen strijden samen met het Afghaanse leger tegen de terroristen. In het oosten staat IS dan weer sterk. De Amerikanen bombardeerden de terreurbeweging twee maanden geleden met de zwaarste niet-nucleaire bom die ze ooit gebruikten, bijgenaamd de ‘mother of all bombs'. Beide organisaties bestrijden trouwens ook elkaar.

De taliban ontkennen iets met de aanval van gisteren te maken te hebben. Dat zei een woordvoerder aan de Arabische nieuwszender al-Jazeera. IS heeft nog niet gereageerd.