Aanslag Istanboel - 32 doden en 88 gewonden, aanslag door drie kamikazes (persagentschap Dogan)

Aanslag Istanboel - 32 doden en 88 gewonden, aanslag door drie kamikazes (persagentschap Dogan)

Bij de aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanboel zijn 32 doden en 88 gewonden gevallen. Dat meldt persagentschap Dogan. Volgens de gouverneur is de aanslag het werk van drie kamikazes. De gouverneur van Istanboel Vasip Sahin sprak eerst over 28 doden, terwijl volgens een Turkse functionaris tot 50 doden zouden zijn gevallen, melden verschillende media. Onder de doden en gewonden zijn ook 28 buitenlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat het nog te vroeg is om informatie te geven over mogelijke Belgische slachtoffers.

De aanslag vond dinsdag plaats rond 22.00 uur Belgische tijd in de buurt van de ingang van de veiligheidscontroles bij de aankomsthal. Volgens de gouverneur werd de aanslag uitgevoerd door drie zelfmoordenaars, die niet zijn opgenomen in de slachtofferbalans. De aanvallers zouden eerst het vuur geopend hebben op de menigte in de luchthaven, waarna het tot een vuurgevecht kwam tussen de politie en de daders, die zichzelf vervolgens hebben opgeblazen.

De gewonden werden met tientallen ambulances overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt. Alle vluchten naar de luchthaven worden omgeleid naar andere luchthavens. De Atatürk-luchthaven is een van de drukste luchthavens ter wereld, die jaarlijks 60 miljoen passagiers over de vloer krijgt.

President Tayyip Recep Erdogan heeft dinsdagavond met verschillende ministers een spoedvergadering gehouden in de hoofdstad Ankara, en eerste minister Benali Yildirim is meteen na de aanslag naar Istanboel vertrokken.

De aanslag werd nog niet opgeëist, al gaan er stemmen op dat de aanslag uitgevoerd zou zijn door terreurgroep Islamitische Staat.

Bron: Belga