Aanhangers Fayulu manifesteren in Kisangani

Aanhangers van de Congolese oppositiekandidaat Martin Fayulu hebben vandaag in Kisangani, in het noordoosten van Congo, gemanifesteerd tegen de resultaten die de kiescommissie heeft uitgeroepen. Volgens die resultaten won Félix Tshisekedi de presidentsverkiezingen. Getuigen berichtten dat de politie traangas gebruikte en in de lucht schoot om de manifestaties in drie van de vijf gemeenten van Kisangani uiteen te jagen. Volgens een correspondent van AFP liggen de straten bezaaid met stenen en zijn banden en marktkramen in brand gestoken. "Ze hebben ons de overwinning gestolen", riep een twintiger.

Volgens kolonel Guy Diabongo hebben agenten van de politie "jongeren aangetroffen die de woning van het hoofd van de lokale afdeling van de Céni in brand staken". De Céni is de kiescommissie. "We kwamen tijdig aan om hen uiteen te jagen", aldus de kolonel.

Oppositiekandidaat Félix Tshisekedi is uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen, met 38,57 procent van de stemmen. De tweede oppositiekandidaat Martin Fayulu behaalde 34,8 procent. Die laatste hekelde een "electorale staatsgreep".

Bron: Belga