9/11 : Eerbetoon aan slachtoffers van aanslag in New York

9/11 : Eerbetoon aan slachtoffers van aanslag in New York

De New Yorkers hebben vandaag eer betuigd aan de bijna 3.000 mensen die het leven lieten bij de terreuraanslagen van 11 september 2001. Ze deden dat op een plechtigheid op de plaats van de vroegere Twin Towers, die een herdenkingsmonument is geworden. Onder een fijne regen en mistige hemel kwamen verwanten van slachtoffers, politieagenten, brandweerlieden en prominenten bijeen ter gelegenheid van de 17de verjaardag van de zwaarste aanslag die ooit gepleegd werd en die de hele wereld schokte.

De menigte stond op de esplanade voor het museum in Manhattan dat aan de aanslagen gewijd is, en hield een minuut stilte om 08.46 uur en 09.03 uur, de exacte tijdstippen waarop de gekaapte vliegtuigen in de Twin Towers vlogen, die al vlug in een vuurzee veranderden.

Onder de aanwezigen waren onder meer Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, Nikki Haley, de ambassadrice van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties, Bill de Blasio, de burgemeester van New York, Rudy Giuliani, burgemeester op het moment van de aanslagen, en Michael Bloomberg, burgemeester die de leiding had over de heropbouw van de wijk.

Behalve de mensen die die dag om het leven kwamen of gewond raakten, kregen duizenden hulpverleners, politieagenten, bouwvakkers of bewoners van de wijk sindsdien ziekten, soms dodelijke, van de giftige rook die op de site hing.

Bron: Belga