280.000 bezoekers voor Nederlandse Luchtmachtdagen

280.000 bezoekers voor Nederlandse Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen die de Nederlandse luchtmacht vrijdag en zaterdag organiseerden op de vliegbasis Leeuwarden (in het noordwesten van Nederland) hebben een recordaantal bezoekers getrokken. Volgens de woordvoerder kwamen in totaal 280.000 mensen af op de vliegshows, het leeuwendeel op zaterdag. De vorige editie van de Luchtmachtdagen, in 2014 op vliegbasis Gilze-Rijen, trok 245.000 bezoekers. Plankman spreekt dan ook van een geweldig succes.

De grootste publiekstrekker in Leeuwarden waren de twee F35's, beter bekend als JSF. De nieuwe gevechtsvliegtuigen, die een paar weken in Nederland zijn, lieten beide dagen zien wat ze in huis hebben.

Behalve spectaculaire vliegshows van militaire vliegtuigen, helikopters en aerobatics-teams als de Red Arrows uit Groot-Brittannië, waren er ook veel toestellen op de grond te bekijken en waren er diverse activiteiten voor jong en oud.

De enorme belangstelling leidde op beide Luchtmachtdagen tot aanzienlijke files op de wegen rondom Leeuwarden. Zaterdag was de toeloop zo groot dat de organisatie in de loop van de ochtend mensen opriep niet meer te komen en thuis de livestream te bekijken. "Dat de wegen volliepen was verwacht, maar dat zelfs het openbaar vervoer de toeloop niet aankon is nooit eerder gebeurd", aldus Plankman.

Tijdens de repetities donderdag stortte een Zwitsers stuntvliegtuig neer, na een lichte botsing met een ander toestel. De piloot van de gecrashte F5-E-straaljager wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. De Zwitsers besloten daarop niet mee te doen aan de Luchtmachtdagen.

Bron: Belga