112 doden bij bombardement op Nigeriaans vluchtelingenkamp

Bij het bombardement van de Nigeriaanse luchtmacht, midden januari, op een vluchtelingenkamp in het noordoosten van het land, zijn 112 doden - hoofdzakelijk vrouwen en kinderen - gevallen. Dat blijkt uit de officiële balans die het leger donderdag bekendmaakte tijdens een persconferentie in Maiduguri. Er raakten ook 97 mensen gewond. De bomaanval was gericht op de terreurgroep Boko Haram, maar trof in de plaats daarvan, volgens het leger per vergissing, een vluchtelingenkamp. Artsen zonder Grenzen had eerder melding gemaakt van 90 doden bij het bombardement van 17 januari, maar voegde eraan toe plaatselijke getuigen melding maakten van 170 doden.

De Nigeriaanse luchtmacht dropte half januari twee bommen op het kamp in Rann, in de staat Borno. Zowat 40.000 mensen, die op de vlucht zijn geslagen van terreurgroep Boko Haram, hebben er onderdak gezocht.

In deze geïsoleerde regio in het noordoosten, vernield door Boko Haram en strikt gecontroleerd door het leger, is het moeilijk die informatie onafhankelijk te bevestigen.

Er is een onderzoek gestart naar de omstandigheden van het bombardement. "De coördinaten waren gewoon fout, en dat heeft geleid tot dit bijzonder trieste incident, en we betreuren dat nogmaals", zei generaal Lucky Irabor.

Bron: Belga