WTF. Visser vangt GIGANTISCHE ‘goudvis’ in Frankrijk

WTF. Visser vangt GIGANTISCHE ‘goudvis’ in Frankrijk
Facebook / Bluewater Lakes

Andy was op vakantie nabij sportvisvijver Blue Waterlakes in de Franse Champagnestreek, toen hij daaruit plots een verrassing van formaat opviste: een ‘goudvis’ van maar liefst 30 kilogram. Het blijkt om Wortel te gaan, een vis die al beroemd en berucht was bij de vissers uit de buurt. Maar Wortel effectief aan de haak kunnen slaan is een moeilijke klus.

Dat ervaarde ook Andy, die er naar eigen zeggen 25 minuten over deed om de vis uit het water te halen. «Mijn hengel bewoog van links naar rechts, van boven naar beneden», zo vertelt hij aan Britse media. «Ik wist meteen dat het om een grote vis ging. Alleen bleek hij ook nog eens een oranje kleur te hebben.»

Vrijgelaten

Technisch gezien is Wortel niet echt een goudvis, maar een mengeling tussen een koi en een karper. Goudvissen zoals die bij de meeste mensen in een aquarium rondzwemmen zijn wel een type karper, maar hebben door hun jarenlange genetische selectie en domesticatie andere eigenschappen dan karpers. Een van de meest opvallende verschillen is hun maximumlengte. Kan een goudvis ‘maar’ maximum 40 centimeter lang worden, kunnen karpers meer dan één meter lengte bereiken. Wortel zou wel de tweede grootste al gevangen vis van haar soort zijn.

Facebook / Bluewater Lakes

Blue Waterlakes heeft Carrot 20 jaar geleden in de sportvisvijver losgelaten zodat «klanten eens iets anders hadden om op te vissen.» «Sindsdien is ze gegroeid en gegroeid», klinkt het, «maar ze laat zich maar zeer moeilijk vangen». Na een uitgebreide fotoshoot werd Wortel, zoals het hoort, weer vrijgelaten in de vijver. Tot de volgende gelukzak haar aan de haak kan slaan.

Facebook / Bluewater Lakes