Wat is de overlevingskans van Sorte, de schildpad met twee (!) koppen en zes poten? (video)

Wat is de overlevingskans van Sorte, de schildpad met twee (!) koppen en zes poten? (video)
ANP / J. Groeneweg

Sorte, zoals het dier is gedoopt, is een sporenschildpad. Het reptiel werd vorige week maandag geboren bij een hobbykweker uit Putten. Sorte (Portugees voor ’geluk’) heeft twee koppen, vier voorpoten, twee achterpoten en twee staartjes. Ook komt uit de CT-scan naar voren dat het dier twee halswervelkolommen en twee luchtpijpen heeft. Als het hele lijf van Sorte uit twee stelsels had bestaan, had het reptiel twee keer zoveel kans gehad op ziektes en dus sterfte, legt dierenarts Anton Fennema van AniCura uit. Het feit dat het dier één hart en één maagdarmkanaal heeft, vergroot dus de kans op een lang leven. Het is nog niet duidelijk of Sorte een mannetje of een vrouwtje is. Het dier weegt 34 gram.

Uniek

Volgens AniCura is het de eerste keer dat er een tweekoppige schildpad in Nederland is geboren. In België werd een aantal jaar geleden ook een schildpad met twee koppen geboren, maar verder is het een vrij uniek fenomeen, aldus AniCura. Eigenaar Ruben van Schoor uit Putten: «Het is wel heel erg bijzonder dat ik als hobbykweker van schildpadden zo’n exemplaar heb. Het allerbelangrijkste is dat Sorte gezond is en blijft. Daar doe ik natuurlijk enorm mijn best voor.»

150 jaar oud

Dierenarts Sandra Vink van AniCura: «In de vrije natuur zou een tweekoppige schildpad nooit overleven. Als het ene hoofd iets anders wil dan het andere, dan functioneert zo’n dier niet meer. Bij een hobbykweker die goed voor zijn schildpadden zorgt, is dat probleem er niet. Daar krijgt het z’n eten en drinken aangereikt.» Het dier kan uiteindelijk zo’n 100 kilo gaan wegen en 150 jaar oud worden. Vink: «Dat is gelijk ook de reden dat je er goed over na moet denken als je overweegt een schildpad als huisdier te nemen. Ze hebben goede voeding nodig en ook veel ruimte.»