Onderbroek Bart De Wever tentoongesteld in museum: «Ik kan daar zelf allemaal goed om lachen»

Onderbroek Bart De Wever tentoongesteld in museum: «Ik kan daar zelf allemaal goed om lachen»
Foto Belga / N. Maeterlinck

In januari gaf Bart De Wever (N-VA) een online interview met Radio 2. Wat hij blijkbaar niet meteen doorhad, was dat je in de spiegel achter hem kon zien hoe hij in zijn onderbroek zat. «Zeg ik ben een beetje afgeleid meneer De Wever», zegt presentatrice Kim Debrie tijdens het interview. «Kan het zijn dat u daar in uw onderbroek zit?» De Wever reageerde ietwat verbaasd. «Hoe weet jij dat?» Het duurde niet lang voor hij besefte dat hij voor een spiegel zat. «Verdorie, omdat ik voor een spiegel zit waarschijnlijk. Daar heb ik geen rekening mee gehouden.» Het leverde een gênant moment op waarbij de Antwerpse burgemeester het internationale nieuws haalde. «Het is wel begonnen met een bijzonder gênant moment dit jaar. Dit zal me nog lang bijblijven.» Dankzij een museum in Amsterdam wordt die laatste voorspelling van De Wever ook werkelijkheid.

Datasporen

Het Amsterdamse Nemo-museum zal de beruchte onderbroek namelijk tentoonstellen. De Wever kon er naar verluidt om lachen en heeft zijn boxershort gewassen en gestreken afgegeven. «Ik geloofde eerst niet dat het serieus bedoeld was», vertelt De Wever in een interview met het Nieuwsblad. «Ik kan daar zelf allemaal goed om lachen, maar er kan in andere gevallen natuurlijk ook een duistere kant aan zijn. Denk bijvoorbeeld aan cyberpesten. Het is goed dat een museum daar de aandacht op vestigt.»

De tentoonstelling die het stuk presenteert heet ‘Bits of You’. De expositie gaat over de digitale datasporen die we dagelijks achterlaten. Je kan de onderbroek van Bart De Wever bezoeken tot 9 januari 2022 in het Nemo Science Museum in Amsterdam. Daarna krijgt Bart De Wever zijn boxershort terug.