NASA wil twee nieuwe helikopters naar Mars sturen

NASA wil twee nieuwe helikopters naar Mars sturen
Foto Unsplash

De helikopter Ingenuity was in februari 2021 samen met de rijdende robot Perseverance op Mars geland. Kort daarna werd de 1,8 kilogram zware helikopter het eerste toestel dat een gemotoriseerde vlucht op een andere planeet uitvoerde. Intussen zijn al 29 vluchten voltooid. De missie van de helikopter, die oorspronkelijk een dertigtal dagen zou duren, is voor onbepaalde tijd verlengd.

Stalen nog niet meteen terug op aarde

NASA wil nu twee nieuwe helikopters inzetten om de bodemstalen te recupereren die door Perseverance werden genomen. Tot nu toe was het plan om daarvoor een andere Marsrobot naar de rode planeet te sturen, maar van dat voornemen wordt nu afgezien.

De twee nieuwe helikopters zijn vergelijkbaar met Ingenuity, maar zullen iets zwaarder zijn. Ze zullen ook in staat zijn om de genomen bodemstalen, die tot 150 gram kunnen wegen, op te pikken en te vervoeren.

In totaal kunnen zo dertig buisjes gerecupeerd worden. Die kunnen dan in een ruimtetuig worden geladen dat in een baan om Mars wordt gebracht, waarna een ander ruimteschip de lading kan oppikken en weer naar onze planeet kan brengen. Volgens de huidige plannen worden de stalen in 2033 op aarde verwacht.