Luguber: deze achtbaan is ontworpen om je te doden (video)

Luguber: deze achtbaan is ontworpen om je te doden (video)

Voor alle duidelijkheid: de achtbaan bestaat niet echt, maar is slechts een idee van voormalige pretparkwerknemer Julijonas Urbonas. Hij bedacht de rollercoaster in 2010, toen hij doctoreerde aan het Royal College of Arts. «De inzittende wordt onderworpen aan een reeks intensieve bewegingselementen die verschillende unieke ervaringen veroorzaken: van euforie tot spanning, en van tunnelvisie tot bewustzijnsverlies en uiteindelijk de dood», schreef hij destijds op zijn blog.

En nu in mensentaal: hoe zou de hypothetische ‘achtbaan van de euthanasie’ ervoor zorgen dat je op een ‘menselijke’ manier sterft? Het geheim is een reeks loops en de G-krachten die die veroorzaken. De G-krachten duwen je bloed weg van je hersenen, waardoor je eerst bewusteloos wordt. Naarmate je karretje door steeds meer loops wordt gestuwd, zullen je hersenen uiteindelijk afsterven door zuurstoftekort.

Of hoe Urbonas het uitlegt: «De middelpuntvliedende kracht drijft het wagentje omhoog, en je zit letterlijk vastgepind op je zitje. Je billen worden zo hard tegen de stoel gedrukt dat je hele lichaam bijna geïmmobiliseerd is. Ademen vereist meer inspanning, omdat de ribben en de rest van de interne organen naar beneden worden getrokken, waardoor lucht uit de longen wordt geleegd.»

«Maar hoogstwaarschijnlijk ben je dan al bewusteloos, omdat deze kracht het bloed naar de onderste ledematen van het lichaam stuwt, waardoor zuurstoftekort in de hersenen ontstaat.» Zin in een ritje?