Komt er ooit nog een Elfstedentocht? «Kans op nieuwe editie gehalveerd door opwarming»

Komt er ooit nog een Elfstedentocht? «Kans op nieuwe editie gehalveerd door opwarming»
Foto AFP

Het was dinsdag precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Hoewel het klimaat ongunstiger wordt, zou de tocht volgens het KNMI statistisch gezien gemiddeld toch nog ongeveer eens in de twaalf jaar tot de mogelijkheden moeten behoren. Begin vorige eeuw waren de omstandigheden nog ongeveer eens in de vijf jaar geschikt.

De deskundigen kijken alleen naar de kou die ten minste nodig is voor een Elfstedentocht. Ze houden als vuistregel aan dat het gemiddeld over 15 dagen in De Bilt kouder moet zijn dan -4,2 graden Celsius. In werkelijkheid zijn meer factoren van belang. Zo moet het ijs dik genoeg zijn voor het aantal deelnemers. Ook kan het door lokale oorzaken gebeuren dat het ijs niet overal even sterk is. Harde wind en sneeuw zijn ongunstig.

«Pech»

Als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2 graden, kan gemiddeld volgens het KNMI nog eens in de 20 jaar een Elfstedentocht worden verreden. «Echter, als het niet lukt de opwarming te beteugelen, zijn er nog maar één à twee tochten mogelijk voordat de kans halverwege deze eeuw heel klein wordt», waarschuwen de klimaatexperts van het instituut.

Dat Nederland nu al een kwarteeuw wacht op de volgende editie, is volgens de deskundigen «pech». «De kans op een periode van 25 jaar zonder geschikt Elfstedenweer is maar 7 procent», schrijven ze.