Haaien komen akelig dicht bij toeristen en vielen allicht een man aan: «Zijn voet bungelde aan zijn lijf» (video)

Haaien komen akelig dicht bij toeristen en vielen allicht een man aan: «Zijn voet bungelde aan zijn lijf» (video)
Twitter / @AlyssaPejicWx

Twee haaien zwommen afgelopen zaterdag aan de Neptune Beach bij Jacksonville, in water dat amper een meter diep was. Strandgangers moesten spurten uit het water om aan de haaien te ontkomen. Alerte strandgangers konden beelden maken van het tafereel. In de video hoor je strandgangers elkaar aanmanen om «uit het water te komen».

Plas bloed

Ernstiger was het incident aan de Jacksonville Beach, zo’n drie kilometer verderop. Daar raakte een man ernstig gewond op diezelfde middag. Een getuige, Robert Alexander, vertelde aan News4JAX dat hij mensen hoorde schreeuwen op het strand, en een man in het water zag zwaaien om hulp. Samen met een redder rende Alexander het water in. Daar zagen ze een grote plas bloed nabij de man. Op dat moment denkt Alexander dat hij een grote schaduw van een haai zag.

Haaienbeet

«Ik begon te spetteren en veel lawaai te maken. Alles gebeurde erg snel. Ik nam hem vast en zette hem op zijn bodyboard», getuigt hij. Ze konden het slachtoffer aan wal brengen, maar niet heelhuids: «Er bleef niet veel meer over van zijn been.» De vermoedelijke haai had een hap uit zijn been genomen, vanaf het scheenbeen tot zijn voet. «Zijn voet bungelde aan zijn lijf terwijl we hem naar de kant brachten. Het was duidelijk dat hij zijn voet niet meer kon bewegen.»

Ocean Rescue zegt dat het mogelijk om een haaienbeet gaat, maar dat ze het niet konden bevestigen aangezien niemand het roofdier gezien had.

Haaienaanvallen nemen al enkele jaren toe aan de oostelijke kust van de Verenigde Staten, sommige stranden moesten al even sluiten.