Een biefstuk van brood? Volgens deze chef moet het kunnen

Vegetarisme en veganisme zijn al enkele jaren aan een heuse opmars bezig. Steeds meer mensen stellen zich vragen bij hun voedselconsumptie en proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen door vlees (en bij uitbreiding dierlijke producten) uit hun dieet te schrappen. En dat zorgt logischerwijs ook voor een ware zoektocht naar alternatieven.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Tegenwoordig kan je in om het even welke supermarkt wel minstens enkele vleesvervangers in het koelvak vinden. Sommige zijn op basis van soja, andere maken gebruik van erwten en nog andere bestaan voornamelijk uit paddenstoelen. Maar (hobby)chefs gaan ook massaal op zoek naar alternatieven die nog een stukje simpeler zelf te maken zijn; zo zagen we eerder al steaks op basis van bloemkool of champigons de revue passseren.

Vleesvervanger of toast?

David Tamarkin wilde eveneens zijn steentje bijdragen aan die zoektocht en bereidde dus een steak op basis van... brood. Een sneetje zuurdesembrood vormt de basis van zijn ‘vleesvervanger’. Door vet en Parmezaanse kaas toe te voegen en het brood vervolgens te bakken in de pan, verkreeg hij een substantie die volgens hem veel weg heeft van vlees. De reacties op sociale media zijn verdeeld: terwijl de een het er erg smakelijk vindt uitzien, maakt de ander zich de bedenking - niet helemaal onterecht - dat dit geen steak, maar eerder toast is. Als je nieuwsgierig bent geworden, is het in ieder geval niet al te moeilijk om het gerecht zelf klaar te maken.