Dierenrechtenorganisaties: «Wilde dieren worden mishandeld voor likes op sociale media»

Dierenrechtenorganisaties: «Wilde dieren worden mishandeld voor likes op sociale media»
Facebook / Action for Primates

SMACC telde gedurende afgelopen jaar 840 video’s over vijf verschillende platformen, waarin wilde dieren de hoofdrol spelen. Minstens 97 verschillende diersoorten zouden zijn geïdentificeerd, waarvan 65 procent bedreigd is, zoals tijgers of langaapmakaken. «De gevolgen van de video’s zijn groot. Door de beelden neemt de vraag naar wilde dieren als huisdier toe», klinkt het bij de organisatie.

Leeuwenwelpjes en aapjes

Een aapje in een luier of een leeuwenwelpje dat de fles krijgt. In de video’s zien ze er in eerste instantie heel schattig uit, maar, waarschuwt Sanne Kuijpers van World Animal Protection Nederland, «in een video van dertig seconden is het dierenleed niet altijd direct zichtbaar.» Vaak gaat het om jonge dieren die bij hun moeder zijn weggerukt. «Dit soort dierenleed zou nooit viraal mogen gaan.»

SMACC heeft vijf socialemediaplatformen - Facebook, Instagram, Twitter, TikTok en Youtube - gevraagd om de beelden te verwijderen en hun beleid rond dierenleed aan te passen, maar meldt dat die voorlopig nog geen concrete actie hebben ondernomen.