BIZAR. Verloren gewaand doek van Rembrandt herontdekt nadat het van muur dondert

Een verloren gewaand schilderij van Rembrandt van Rijn, dat in 2016 weer opgedoken was, is nu ook officieel toegekend aan de Hollandse meester door een internationaal expertenteam. ‘De Aanbidding der Koningen’ werd tussen 1632 en 1633 op doek gezet en raakte door de eeuwen heen verloren in het kunstcircuit, tot het in 2016 van een muur viel in een Romeins landhuis.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het olieverfschilderij op papier en doek werd naar restaurateur Antonella Di Francesco gestuurd ter herstelling. Tijdens de vijf jaar durende reinigings- en restauratiewerken begon het hem te dagen dat het kunstwerk weleens van de hand van Rembrandt kon zijn. Het doek werd al eeuwen verloren gewaand. Er bleven twee kopieën van bewaard, in het Russische Sint-Petersburg en het Zweedse Göteborg.

«Toekenning zonder redelijke twijfel»

Vorige week werd het schilderij bestudeerd door een internationaal expertenteam op een symposium in de Franse Academie, met medewerking van de Fondazione Patrimonio Italia, in de Villa Medici in Rome. Die specialisten bevestigen nu dat het wel degelijk om een onvervalste Rembrandt lijkt te gaan. Italiaanse media maken gewag van «toekenning zonder redelijke twijfel». De waarde van het werk zou daardoor in één klap stijgen naar tussen 70 en 200 miljoen euro.

Naar verluidt zouden de eigenaars van het werk momenteel niet de intentie hebben om het te verkopen. Wel zal het kunstwerk voortaan tentoongesteld worden in musea en kunstgalerijen. Het zal ook beschikbaar gesteld worden voor wetenschappelijk onderzoek, zodat andere experts hun licht kunnen laten schijnen over het schilderij.