BIZAR. Man gearresteerd in oude verkrachtingszaak nadat hij vrijwillig DNA afstond voor stamboomonderzoek

BIZAR. Man gearresteerd in oude verkrachtingszaak nadat hij vrijwillig DNA afstond voor stamboomonderzoek
Foto Unsplash

De verkrachting vond plaats in 2007, toen een studente aan de universiteit van Tampa terug naar haar studentenkamer stapte na een festival. Een onbekende man stelde aan de dronken studente voor om mee te stappen naar het studentenhuis, waar hij zich aan haar vergreep in de douche. Toen haar kamergenoot thuiskwam, vluchtte de dader.

Er werden indertijd DNA-stalen afgenomen op de plaats delict, maar de zaak bleef onopgehelderd. Tot vorig jaar, toen detectives zich opnieuw vastbeten in de zaak en databases van stamboomwebsites begonnen af te schuimen. Twee van die platformen waren GEDmatch en FamilyTree: diensten die voorouders en bloedverwanten in kaart brengen op basis van DNA-onderzoek. De gebruiker moet daarvoor DNA opsturen.

Forensische genealogie-eenheid

De rechercheurs vonden na uitvoerig speurwerk in de databases van voorgenoemde diensten een match met Jared T. Vaughn. Ze reisden af naar de staat West Virginia, waar de man nu woont, voor een DNA-test. Die bracht uitsluitsel. «Nu kan deze zaak eindelijk afgerond worden, ook voor het slachtoffer», aldus de commissaris van Tampa.

De staat Florida richtte als eerste Amerikaanse deelstaat een eigen forensische genealogie-eenheid op in 2018. Gelijkaardige eenheiden werden daarna opgericht in Californië en Utah, met de bedoeling om cold cases te kraken.