BIZAR. Je tandarts weet waarschijnlijk of je zwanger bent (video)

BIZAR. Je tandarts weet waarschijnlijk of je zwanger bent (video)
Foto Pexels

Als een patiënt zwanger is, kunnen tandartsen dat vaak merken aan wat ze in de mond van de vrouw zien. Dat beweert een vierdejaarsstudent tandheelkunde genaamd Sukmani op TikTok. Het filmpje gaat nu viraal.

Zwangerschapsgingivitis

Sukmani deelt regelmatig video’s met «dingen die een tandarts over je kan vertellen door in je mond te kijken.» In deel drie van de serie suggereert ze dat tandartsen kunnen zien of je zwanger bent. Enerzijds omdat zwangerschapsmisselijkheid vaak glazuurerosie veroorzaakt, anderzijds door iets genaamd ‘zwangerschapsgingivitis’. «Het komt voor bij zo’n 30 tot 50  % van alle zwangere patiënten en veroorzaakt gevoelig en ontstoken tandvlees», vertelt Sukhmani.

@thatdentalgal_

Did you know this? #pregnancy #gingivitis #pregnancysymptoms

♬ original sound - thatdentalgal

De American Pregnancy Association bevestigde aan The Independent dat opgezwollen en gevoelig tandvlees vaak voorkomt bij zwangerschappen door «hormonale veranderingen». Volgens de vereniging is zwangerschapsgingivitis het vaakst voorkomend tijdens het tweede trimester. «De hormonale veranderingen belemmeren een normale reactie van het lichaam op bacteriën die parodontale infecties kunnen veroorzaken. Dit maakt het gemakkelijker voor tandplak om zich op te bouwen wat je dan weer vatbaarder maakt voor gingivitis.»

TikTok

De video gaat ondertussen viraal op TikTok en werd al meer dan 650.200 keer bekeken. Heel wat mensen reageerden enthousiast met eigen anekdotes. «Mijn moeder’s tandarts vroeg eens hoelang ze al zwanger was. Ze wist toen nog niet dat ze in verwachting was, maar de tandarts had gelijk!» schrijft een van de kijkers in de comments.