BIZAR. Gin genaamd ‘Fok Hing Gin’ verplicht om etiket te veranderen

BIZAR. Gin genaamd ‘Fok Hing Gin’ verplicht om etiket te veranderen
Facebook / @Fok Hing Gin

«De naam van het product Fok Hing Gin is duidelijk bedoeld om te choqueren en om uitgesproken te worden als een beledigende term», werd gezegd in de klacht aldus The Independent. «Ondanks dat ‘Fok Hing’ Hong Kongs is voor ‘veel succes’, is het toch duidelijk dat het doel is om degene die vloeken onaanvaardbaar vinden te beledigen.»

Fuk Hing Laan

Incognito Group Limited, het bedrijf achter de productie van de gin, beweert evenwel dat de naam bedoeld was om een straat in Hong Kong te eren: de ‘Fuk Hing Laan’. Daar werd de straatnaam intussen veranderd van ‘Fuk’ naar ‘Fok’ om onderscheid te maken tussen ‘veel succes’ en het Westerse scheldwoord. Op hun website valt te lezen: «Veel bezoekers van die straat vinden de naam van de straat nog steeds grappig en dat vinden we zeker oké. We lachen met onszelf, dus waarom zouden bezoekers dat niet mogen? Daarom dachten we: waarom noemen we onze gin ook niet naar die straatnaam?». Een Fok Hing goed idee, vonden ze dat.

Vulgair

Het ICP zag de benaming van de gin evenwel als een potentieel gevaar: ze vreesden dat het zou bijdragen aan het gebruik van het scheldwoord ‘f*ck’. Het hoofd van het ICP, Nicola Williams, zei: «Het is niet gepast voor marketingmateriaal om bewust te verwijzen naar vulgair taalgebruik.»

Daarom is de Incognito Group Limited nu gedwongen om het etiket op de flessen Fok Hing gin te wijzigen. Ze zullen duidelijker verwijzen naar de oorsprong van de naam van hun merk. Volgens The Independent zei de woordvoerder verder dat «ze ernaar streven om een merk te zijn dat de diversiteit van taal, cultuur en erfenis van Hong Kong viert. We zijn dankbaar voor onze Britse consumenten die ons verwelkomd hebben in hun gincollectie en kijken ernaar uit om de markt verder te bedienen.»