BIZAR. Dit is waarom Zuid-Koreaanse datingapps profielfoto’s met mondmaskers aan banden leggen

Het Zuid-Koreaanse online datinglandschap wordt aan banden gelegd. Of toch, een beetje. Sommige datingapps hebben er namelijk genoeg van dat gebruikers hun profiel vullen met foto’s waarbij ze hun gezicht verbergen met mondmaskers en bannen de foto’s gedeeltelijk. De reden? ‘Magikkun’, ofwel ‘maskerfraude’. Al heeft maskerfraude evenwel niets met geld te maken.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Mondmaskers zijn niet meer weg te denken uit het openbare leven, en dat begint steeds duidelijker te worden op online datingapps. Vrijgezellen nemen toffe kiekjes in musea of steden, maar dragen op die foto’s hun mondmaskers. Volgens de regels is het zeker, maar op fotografisch vlak is er één groot nadeel: je ziet maar de helft van het gezicht.

Doordat swipers slechts een deel van het gezicht van hun match te zien krijgen, kunnen zij zich weleens mispakken. Vandaar ook de term ‘Magikkun’, een samentrekking van het woord ‘mask’ (Engels voor masker) en ‘sagikkun’, Zuid-Koreaans voor ‘fraude’. Door al die mondmaskers kunnen we tenslotte een compleet verkeerde inschatting maken van hoe iemand eruitziet. Wie weet tenslotte wat er zich onder het masker verschuilt? Vroeg of laat maken we een te optimistische inschatting van de mond, gezichtsbeharing of neus van onze match. Met alle gevolgen van dien.

Online mondmaskerban

Als iemand op een datingapp dan ook enkel foto’s heeft met een mondmasker op, wordt het moeilijk om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Uiterlijk is dan misschien wel niet het enige dat telt, op zijn minst is het wel aangenaam om te weten hoe je potentieel toekomstige lief eruit zal zien.

Om die reden besloten verschillende Zuid-Koreaanse datingapps om mondmaskerfoto’s te verbannen of op zijn minst aan banden te leggen. Zo koos de app ‘Blind Date’ er bijvoorbeeld voor om slechts een foto toe te laten met een mondmasker per profiel.

Ook een ideetje voor Belgische datingapps?