BIZAR. Bedrijfsleider gebruikte 57.000 dollar van coronalening om Pokemonkaart te kopen

Een bedrijfsleider uit de Amerikaanse staat Georgia heeft meer dan twee derde van zijn coronalening gebruikt om een Pokemonkaart mee te kopen, zo beweren federale aanklagers.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De man staat terecht voor fraude. Hij zou in juli 2020 met zijn bedrijf een aanvraag ingediend hebben voor coronasteun. In zijn aanvraagdocumenten meldde hij dat zijn bedrijf tien werknemers tewerkstelde en een bruto omzet draaide van 235.000 dollar per jaar. Op 4 augustus verkreeg hij van de staat een coronalening van 85.000 dollar.

Vijf maanden later gebruikte de man een groot deel van de lening (57.789 dollar) om een Pokemonkaart te kopen. Sommige zeldzame en waardevolle Pokemonkaarten worden effectief verkocht voor ettelijke tienduizenden dollars. Zo werd de uiterst zeldzame Pokemonkaart Pikachu Illustrator verkocht voor 195.000 dollar. De advocaat van de beklaagde moet zijn pleidooi nog geven, zo staat in de rechtbankdocumenten.

«Geen controlesysteem»

De fraudezaak maakt deel uit van een grootschalige federale operatie om misbruik van coronaleningen, die een levenslijn vormden voor getroffen bedrijven tijdens de pandemie, op te sporen en te bestraffen. Een federale waakhond claimde deze maand nog dat er 4,5 miljard dollar te veel betaald werd aan zelfstandigen, en dat er «geen doeltreffend controlesysteem was opgezet om valse aanvragen eruit te filteren».

In de lente van 2020 werd een realityster uit Georgia nog aangeklaagd voor het gebruiken van 1,5 miljoen dollar aan coronasteun voor persoonlijke in plaats van bedrijfsdoeleinden. Het geld ging onder meer naar de aankoop van een Rolls-Royce. De eerste persoon die aangeklaagd werd voor fraude met coronasteun in de VS werd onlangs veroordeeld tot een celstraf van 56 maanden na een landelijke zoektocht naar de man, die zijn eigen dood in scène had gezet.