BIZAR. Apen zetten Japanse stad op stelten: bewoners gebruiken paraplu’s en scharen om zich te beschermen

BIZAR. Apen zetten Japanse stad op stelten: bewoners gebruiken paraplu’s en scharen om zich te beschermen
Foto Pexels

De mannelijke aap, een halve meter groot en geschat op vier jaar oud, werd gevangengenomen op een middelbare school. Een verantwoordelijke van de lokale landbouwafdeling laat weten dat het dier gedood werd nadat bleek dat het medeverantwoordelijk was voor de vele aanvallen.

Nieuwe aanvallen

De autoriteiten zijn al een drietal weken op zoek naar de apen, die de lokale inwoners krabben, bijten en aanvallen. Tot nu toe waren pogingen om de makaken te vangen onsuccesvol. Toch betekent de dood van de aap niet het einde van de aanvallen, andere leden van de groep veroorzaken nog steeds incidenten. «Getuigen beschrijven apen van verschillende groottes. Zelf na de vangst van de aap krijgen we meldingen van nieuwe aanvallen», aldus de lokale verantwoordelijke.

De makaken zijn wijdverspreid op de Japanse archipel. Volgens BBC waren ze ooit een bedreigde aapsoort, maar kenden ze recent een populatiegroei in Japan. Dat leidt nu tot «serieuze conflicten» met mensen, aldus onderzoekers van Yamagata University. Inwoners beschouwen de dieren vaak als overlast, omdat ze rondneuzen in huizen of gewassen stelen. Maar het is zeldzaam dat de apen mensen aanvallen. Inwoners van Yamaguchi getuigen in lokale media dat ze het huis niet meer buitengaan zonder paraplu en schaar in het geval ze zich moeten beschermen tegen de apen.