Zoveel besmettingen worden tegen midden januari verwacht: «We gaan het moeilijk hebben»

Het Overlegcomité heeft vandaag opnieuw samengezeten om de situatie rond de omikronvariant te bespreken. We moeten ons voorbereiden op moeilijke weken en maanden, maar er werden geen nieuwe maatregelen genomen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) begon de persconferentie door mee te geven dat de omikronvariant besmettelijker is, maar tegelijkertijd wellicht minder ziekmakend is. «Op niveau van de samenleving kan de impact wel groot zijn. Daarom heeft het Overlegcomité beslist om de maatregelen zoals die vandaag bestaan aan te houden», vertelde hij.

Nieuwe records

De maatregelen veranderen dus niet, maar de komende weken worden enorm zwaar. «We staan voor moeilijke weken. Wij zullen in de komende dagen en weken waarschijnlijk records breken op het gebied van het aantal besmettingen. Een zeer grote groep mensen zal uiteindelijk besmet raken. Het is duidelijk: de situatie zal eerst slechter worden voor ze weer beter wordt. De boosters zijn onze beste verdedigingsmuur, maar we weten ook hoe we elkaar nog beter kunnen beschermen: door elkaar zo weinig mogelijk te ontmoeten, door ventilatie, door mondmaskers en door afstand te houden», klonk het.

Boosterprik biedt veel bescherming

Viroloog Steven Van Gucht lichtte toe wat de verwachtingen zijn voor de komende weken. De piek van het aantal besmettingen zal wellicht midden januari plaatsvinden. «De vijfde golf is begonnen. Verwacht wordt dat de besmettingen tegen half januari zullen stijgen, tot zo’n 30.000 of zelfs 125.000 positieve testen per dag», waarschuwde hij.

Daarnaast gaf Steven Van Gucht nog enkele interessante cijfers mee. Zo bedraagt de bescherming van de boosterprik tegen besmettingen ongeveer 60 tot 70 procent. Na zo’n vier maanden zakt die bescherming wel terug tot 40 procent. De boosterprik biedt bovendien tot 88 procent bescherming tegen ernstige ziekte. Op dit moment hebben 4,5 miljoen Belgen een derde prik gekregen.

Niet-gevaccineerden oververtegenwoordigd op intensieve zorgen

Ten slotte nog een opvallend cijfer uit de ziekenhuizen. Maar liefst 46 procent van de coronapatiënten op intensieve zorgen zijn niet gevaccineerd. Dat is enorm veel, wetende dat zij slechts een klein deeltje van de bevolking uitmaken. «Ze zijn oververtegenwoordigd op intensieve zorgen», besloot Van Gucht.