Ziekenhuizen en woon-zorgcentra willen coronapas verplichten

Ziekenhuizen en woon-zorgcentra willen coronapas verplichten
Foto Belga / N. Maeterlinck

Door een Corona Safe Ticket (CST) in te voeren voor bezoekers van patiënten in ziekenhuizen en van bewoners in woon-zorgcentra, hoopt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van de grootste zorgkoepel van Vlaanderen Zorgnet-Icuro, «extra veiligheid in te bouwen», aangezien ze vreest dat er grotere corona-uitbraken zullen komen in de zorg.

Deze zomer stierven zeven gevaccineerde bewoners van een woon-zorgcentrum in Zaventem. Nu zijn er in Vlaanderen nog vier andere uitbraken. Daarom wil ook het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo) bezoekers kunnen verplichten een coronacertificaat voor te leggen. «De doeltreffendheid van vaccins neemt af naarmate mensen ouder worden», zegt topman Johan Staes. «We moeten er alles aan doen om hen te beschermen.»

Advies en voorzichtigheid

Terwijl Zorgnet-Icuro voor een algemene verplichting pleit, wil Vlozo die verplichting enkel afdwingen in centra waar dat volgens de directie nodig is. Ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die de publieke woon-zorgcentra beheert, is voorzichtig in hun standpunt. «Veel elementen pleiten voor een systeem op basis van de coronapas», klinkt het. «Al moeten we ons hier wel op organiseren.»

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft de Taskforce Zorg, waarin de koepels zetelen, een advies gevraagd. Sinds de federale overheid en de deelstaten vorige week beslisten dat het gebruik van de coronapas breder ingevuld mag worden dan louter voor evenementen en reizen, is het debat over het Corona Safe Ticket wel opnieuw opgelaaid, maar eensgezindheid over in welke mate de pas ingevoerd mag worden in de gewesten is er nog niet. Bovendien heeft Vlaanderen een hoge vaccinatiegraad, in tegenstelling tot Brussel. Daar is het plan om vanaf 1 oktober de pas verplicht te maken voor bezoekers van ziekenhuizen, maar ook op restaurant en op café.