Zeven gevaccineerde bewoners van wzc Zaventem overleden aan Colombiaanse coronavariant

In woonzorgcentrum Ter Burg in Zaventem zijn in twee weken tijd zeven bewoners overleden na een uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus. Alle gestorven bewoners waren volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om de zogenoemde Colombiaanse variant van het virus, die nog maar heel zelden opduikt. Dat meldt VRT NWS. Intussen is de uitbraak onder controle.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De eerste twee besmettingen werden op 16 juli vastgesteld in het woonzorgcentrum, op een afdeling van bewoners met vergevorderde dementie. Na de vaststelling werd de afdeling in quarantaine gezet en werden alle nodige maatregelen getroffen. «Uiteindelijk hebben 20 bewoners op die afdeling positief getest», zegt Kathleen Boydens van het woonzorgcentrum. De uitbraak bleef beperkt tot die afdeling.

Zeven van de bewoners overleden: sommigen waren al in slechte gezondheid, maar er zijn ook bewoners overleden die voor de besmetting nog in relatief goede gezondheid verkeerden.

Alle 20 bewoners die uiteindelijk besmet werden waren volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook al het personeel was volledig ingeënt, op één jobstudent na. «We hebben geen idee hoe de besmetting is binnengekomen op de afdeling», zegt Boydens.

«We moeten dit in de gaten houden»

Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat het om een besmetting gaat met een nieuwe variant van het coronavirus: de Colombiaanse variant. «We weten dat die nieuwe variant sinds eind juni teruggevonden wordt in ons land, maar in hele kleine percentages», zegt viroloog Marc Van Ranst. Van de Colombiaanse variant werden in ons landen 20 clusters vastgesteld, waarvan dus één in het woonzorgcentrum. Van Ranst zegt dat dit met veel aandacht opgevolgd wordt. Tegelijk zegt de viroloog dat deze variant de virologen geen grote zorgen baart, «maar het is een variant die we goed in de gaten moeten houden, omdat die in de laatste weken ook in andere landen opduikt.»

«Uit onderzoek in Engeland blijkt dat deze variant niet meer ziekteverwekkend is dan de varianten die we al kennen», zegt Van Ranst nog. «Maar het is nog heel vroeg dag om daar belangwekkende uitspraken over te doen.»