WHO onderzoekt hoe gevaarlijk nieuwe coronavariant is en mogelijk eerste gevallen in België

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt of de nieuwe coronavariant B.1.1.529 als zorgwekkend moet worden ingeschaald. Dat heeft WHO-experte Maria van Kerkhove op een briefing gezegd. Daarbij wordt ook onderzocht in welke mate de variant gevolgen heeft op de diagnose, behandelingen en vaccinatiecampagnes. «Het zal enkele weken duren voordat we weten welke invloed deze variant heeft», zei Kerkhove.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De WHO heeft verscheidene categorieën om de coronavarianten in te delen. Eén categorie is «variant of concern» (zorgelijke variant), waartoe de nu overheersende deltavariant behoort. Een van de kenmerken van een zorgelijke variant kan zijn dat hij de besmettelijkheid van het coronavirus verhoogt.

Ongewoon veel mutaties

De coronavariant B.1.1.529 dook in het zuiden van Afrika op en ondertussen werden in Israël en Hongkong al gevallen ontdekt. Deskundigen vrezen dat hij door ongewoon veel mutaties erg besmettelijk kan zijn en mogelijk ook gemakkelijker door het beschermende schild van de vaccins kan dringen. Groot-Brittannië en Israël hebben uit voorzorg het vliegverkeer uit enkele landen in het zuiden van Afrika ingeperkt. Verscheidene lidstaten van de Europese Unie beslisten geen reizigers meer toe te laten uit Zuid-Afrika. De Europese Commissie zal, «in nauw overleg met de lidstaten», voorstellen met onmiddellijke ingang het luchtvaartverkeer met zuidelijk Afrika een halt toe te roepen.

Variant aanwezig in België?

Het Leuvense labo onderzoekt op dit moment twee stalen op de nieuwe coronavariant, meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). De stalen worden zoals steeds aan meerdere PCR-tests onderworpen in het labo. Een van de tests bleek niet te werken. «Dat deed ons vermoeden dat het om een speciaal geval ging», legt viroloog Van Ranst uit. «Het zou kunnen dat het om de al gekende Britse variant gaat, die opnieuw ons land zou zijn binnengeslopen. Het zou ook kunnen dat het om de pas ontdekte nieuwe variant gaat. Dat wordt op dit moment nog onderzocht. Wat zeker is, is dat we de nieuwe variant niet volledig zullen kunnen buitenhouden.»

Of de stalen afkomstig zijn van personen die recent een reis ondernomen hebben naar landen in zuidelijk Afrika, is nog niet duidelijk. Dat wordt ook nog verder onderzocht. De Leuvense viroloog is overigens ook «absolute voorstander» van reisbeperkingen naar en vanuit landen in het zuiden van Afrika. «Liever vandaag dan morgen.»