Weyts trekt 500.000 euro uit om meer meisjes en vrouwen te betrekken in de sportwereld

Weyts trekt 500.000 euro uit om meer meisjes en vrouwen te betrekken in de sportwereld
Foto Unsplash

«De sportparticipatie neemt toe in Vlaanderen, ook bij meisjes en vrouwen, maar ze blijven in verhouding met jongens en mannen wat achterophinken», zegt Weyts. Zo maken vrouwen bijvoorbeeld 41 procent van alle sporters uit en is slechts een derde (33 procent) van het aantal trainers een vrouw. Van de bestuursleden in de Vlaamse sportclubs is dan weer slechts een kwart (26 procent) een vrouw en van de bestuurders in de sportfederaties slechts 16 procent. Daarenboven stoppen meisjes vaker met sporten dan jongens.

Gerichte projecten

Daarom trekt Weyts 500.000 euro uit om meer meisjes en vrouwen te activeren binnen de sport. Concreet zullen 75 Vlaams sportfederaties tot 1 november een project kunnen indienen. In januari 2023 zal Weyts dan bekendmaken welke vernieuwende projecten rond de participatie van meisjes en vrouwen concreet ondersteund en op het terrein uitgewerkt kunnen worden.

«Gerichte en specifieke projecten zoals Zij aan Zij van Cycling Vlaanderen en Futbalista van Voetbal Vlaanderen zijn al zeer effectief gebleken. We hopen dat meerdere sportfederaties dergelijk project via deze oproep kunnen uitwerken», besluit Weyts.