Voormalige uitbaatster ’t Sloeberhuisje en haar vader vrij onder elektronisch toezicht

De vrouw die de crèche ’t Sloeberhuisje uitbaatte in de Gentse deelgemeente Mariakerke, en haar vader die in het kinderdagverblijf werkte, komen vrij onder elektronisch toezicht. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling dinsdag beslist.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een meisje van zes maanden was levensgevaarlijk gewond geraakt in de crèche, ze overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Het meisje van zes maanden overleed op vrijdag 18 februari aan de verwondingen die ze opliep in het kinderdagverblijf. Het UZ Gent had donderdagochtend 17 februari het parket ingelicht dat een baby een ernstig hersentrauma had opgelopen in onduidelijke omstandigheden. Het meisje was een dag eerder naar de spoeddienst van het ziekenhuis gebracht, na een oproep vanuit het kinderdagverblijf in Mariakerke.

Shakenbabysyndroom

De onderzoeksrechter had in februari Roxan V., de vader van uitbaatster Davina V., aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden. Davina V. werd toen in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding en vrijgelaten onder voorwaarden, maar begin juni werd ze aangehouden voor onder meer verwaarlozing, op basis van nieuwe elementen uit het onderzoek.

Uit de autopsie bleek dat het kind overleed aan shakenbabysyndroom. Er wordt onderzocht of Roxan V. daarvoor verantwoordelijk was, maar de man zelf ontkende dat hij het kind dooreengeschud heeft. Uit de inspectieverslagen sinds 2015 voor ’t Sloeberhuisje bleek dat ouders de vader, die ook als begeleider werkte, beschuldigden van fysiek geweld tegenover de kinderen, maar de uitbaatster ontkende telkens dat er iets aan de hand was.

Vrouw niet aanwezig

Davina V. sloot de crèche na de feiten en het agentschap Opgroeien besliste later de vergunning op te heffen, nadat die eerder geschorst werd. De uitbaatster zelf was niet aanwezig in de crèche op het moment van de feiten. «Mijn cliënte wordt alleen onrechtstreeks verdacht, voor tenlasteleggingen die te maken hebben met de manier waarop de crèche werd uitgebaat. Ze zal zich voor die feiten verantwoorden», zegt haar advocaat Han Vervenne.

Enkelband

De raadkamer in Gent oordeelde twee weken geleden dat de vrouw en haar vader konden vrijkomen met een enkelband, maar het parket ging daartegen in beroep. De KI beslist nu definitief dat ze de gevangenis mogen verlaten onder elektronisch toezicht. «Het is de uitspraak waar we op gehoopt hadden, en ze zal die kans met beide handen grijpen om te bewijzen dat ze dat waard is. Ze zal haar verdere medewerking verlenen aan het onderzoek», zegt Vervenne.