Vlaming beweegt te weinig: vier jaar durende campagne moet schot in de zaak brengen

In het Vlaams-Brabantse Tremelo hebben het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Logo’s en het Agentschap Zorg en Gezondheid zondagvoormiddag een grootscheepse campagne gelanceerd om de Vlaming in beweging te krijgen. De alom bekende 10.000 stappen staan daarin centraal. 218 Vlaamse steden en gemeenten (73%) engageren zich alvast om hun inwoners met straatsignalisaties te motiveren meer stappen te zetten.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Slechts 64% van de volwassenen haalt de aanbevolen beweegnorm van 150 minuten matig tot hoog intensief bewegen per week, zo blijkt uit cijfers van de initiatiefnemers voor de campagne. Bij matig intensief bewegen horen bijvoorbeeld zwemmen, elektrisch fietsen of stappen aan een goed tempo. Hoog intensief bewegen is bijvoorbeeld joggen, stevig doorfietsen of spitten in de tuin.

«Nochtans heeft de coronacrisis nog maar eens bewezen dat beweging een belangrijk element vormt van een gezonde levensstijl», klinkt het. «Mensen met een ongezonde levensstijl lopen meer risico om ernstig ziek te worden bij een besmetting.»

Elke stap telt

De Vlaamse overheid wil daarom de Vlaming in beweging krijgen en blaast daarom de alom bekende 10.000 stappen-campagne nieuw leven in. Stappen zetten is namelijk de laagdrempeligste manier om dagelijks tot de aanbevolen hoeveelheid beweging te komen. Tijdens de campagne zal de focus elk jaar op een ander thema liggen. Zo zullen de steden en gemeenten aan de slag gaan met beweegroutes, gezonde mobiliteit en lokale beweegacties.

In dit eerste jaar zullen ze de boodschap ‘Elke stap telt!’ zichtbaar maken in het straatbeeld. Straatsignalisaties laten zien dat kleine afstanden tussen nuttige locaties in de buurt ook extra stappen opleveren. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld zien hoeveel stappen ze zetten van de bibliotheek tot aan het gemeentehuis. Of tussen de bakker en de slager. Maar liefst 218 Vlaamse steden en gemeenten (73%) hebben zich al geëngageerd om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen en om hun inwoners te motiveren om elke dag voldoende stappen te zetten.

«We willen mensen ervan bewust maken dat elke stap telt», zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. «Stel elke verplaatsing in vraag: geraak ik bij de bakker, de slager of de supermarkt eigenlijk niet gezonder en misschien zelfs sneller te voet of met de fiets? Die reflexen moeten we aankweken.»

Raamaffiches

«Je buurt al wandelend leren kennen is ook een eerste stap naar een zorgzame buurt», zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. «Waar je boodschappen doet voor je buur die niet goed te been is, of waar je goeiedag zegt tegen de mensen die je tegenkomt als je gaat wandelen met je hond.»

Ook de Vlaming kan met deze campagne meer aandacht vragen voor een beweegvriendelijke buurt. Zo zijn er raamaffiches gemaakt die aangeven waarom elke stap telt. Inwoners kunnen ze ophangen en zo laten zien waarom elke stap voor hen telt. Op de Facebookpagina’s van de steden en gemeenten en van Gezond Leven zijn er ook wedstrijden te vinden. De initiatiefnemers belonen de leukste inzendingen.