Vlaams Parlement pakt situatie El Kaouakibi aan: loonverlies aangekondigd voor langdurig zieke parlementsleden

Alle partijen in het Vlaams Parlement zijn het erover eens dat parlementsleden die langdurig ziek zijn niet langer een volledig loon zouden mogen krijgen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. Die consensus komt er nadat onafhankelijk parlementslid Sihame El Kaouakibi vorige week opnieuw haar ziektebriefje indiende. De vraag is alleen of het juridisch mogelijk is om te sleutelen aan de verloning van een parlementslid op ziekteverlof.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In het Vlaams Parlement is het geduld op met onafhankelijk parlementslid Sihame El Kaouakibi, die in opspraak kwam in verband met mogelijke subsidiefraude en die al sinds oktober vorig jaar niet meer deelneemt aan de werkzaamheden. Vorige week diende ze opnieuw een ziektebriefje in om tot eind dit jaar thuis te blijven. Daardoor behoudt ze een nettoloon van 5.700 euro. De verontwaardiging bij de bevolking was groot.

Een rondvraag van Het Laatste Nieuws leert dat er bij de politieke partijen in het Vlaams Parlement consensus is om iets te doen aan de verloning van langdurig zieke parlementsleden. De kwestie werd maandag besproken op het Uitgebreid Bureau. Dat is het dagelijks bestuur van het parlement, waar alle fractievoorzitters, de voorzitter en ondervoorzitters van het parlement aan deelnemen.

Juridische valkuilen

Alleen is het niet helemaal duidelijk hoe het Vlaams Parlement dat loonverlies op juridisch niveau zal aanpakken. Een parlementslid is verkozen door de kiezer en is geen werknemer van het Vlaams Parlement. Het bestuur van het parlement heeft daarom nauwelijks gezag over een parlementslid, zoals een werkgever dat wel heeft over een werknemer.

Het is daarom niet eenvoudig sancties op te leggen die op het loon ingrijpen. Een in juni gevraagd advies over de vraag of het parlement een controle-arts mag sturen naar El Kaouakibi zou er volgende week zijn.

Deze voormiddag kondigde de Vooruit-voorzitter Conner Rousseau alvast zijn voorstel aan op Radio 1. Hij wil parlementsleden qua inkomsten bij ziekte gelijk schakelen met werknemers. Na dertig dagen afwezigheid zouden parlementsleden dan terugvallen op zestig procent van de wedde, wat neerkomt op 3.600 euro netto, zonder onkostenvergoeding.