Vijfsterrenbeweging lijkt grootste partij in Italië te worden

Vijfsterrenbeweging lijkt grootste partij in Italië te worden

Volgens Rai en Mediaset zou M5S tussen 29 en 32% van de stemmen halen. De zender La7 gaat zelfs uit van 33,6% van de stemmen. Niet genoeg voor een werkbare meerderheid. Waarnemers gaan ervan uit dat daarvoor 40% van de stemmen nodig is.

De rechtse partijen, met Forza Italia van Silvio Berlusconi en Lega van Matteo Salvini, lijken dan weer het grootste blok in het parlement te zullen vormen. Samen stranden ze boven de 35%, ook net niet genoeg voor een werkbare meerderheid.

Duidelijke nederlaag voor PD

De grote verliezer is de centrumlinkse Partito Democratico (PD) van de gewezen Italiaanse premier Matteo Renzi. De PD was de grootste partij in het ontslagnemend Italiaanse parlement, maar volgens de laatste projecties schommelt de steun voor de partij rond de 20%.

Enkel vicepartijleider Maurizio Martina wilde al reageren op het verlies. "Dit is een duidelijke nederlaag voor ons", zo gaf hij toe. "We volgen de resultaten die district per district binnenlopen. Renzi zal met een meer gedetailleerde beoordeling komen", zo klinkt het.

De druk op Renzi stijgt nu wel om een stap opzij te zetten. Voorlopig ziet het er dus ook naar uit dat Italië afstevent op een politieke impasse. Al is het natuurlijk wachten op de officiële resultaten. 

Meest gelezen
 1. bertrand-bouchez-Xjd9vc3vwik-unsplash

  Doei winterdip: vijf zonnige bestemmingen waar je in minder dan vijf uur naar toe vliegt

 2. alvan-nee-eoqnr8ikwFE-unsplash

  Wist je dat… je hond door heeft wanneer je liegt?

 3. aleksander-fox-8gBBHX_SqMo-unsplash

  Uitwerpselen liegen niet: ook 2.700 jaar geleden hielden we al van wijn en bier

 4. colton-sturgeon-EFQlS6SL9uw-unsplash

  Halloween zonder verspilling: je kan van alles doen met de pompoen!

 5. christian-bowen-I0ItPtIsVEE-unsplash

  Bevallen in bad en genderreveals: Dit zijn de bevallingstrends van 2022