Vermiste peuter Dean (4) dood aangetroffen in Zeeland

Vermiste peuter Dean (4) dood aangetroffen in Zeeland
Foto Belga

Het Oost-Vlaamse parket, dat de verdwijning van de 34-jarige Dave De Kock en de 4-jarige Dean Verberckmoes onderzoekt, bevestigt het overlijden. Een wetsdokter zal het lichaam van het slachtoffer onderzoeken om de doodsoorzaak te achterhalen en het lab zal een sporenonderzoek uitvoeren. De Kock zal opnieuw verhoord moeten worden, zegt het parket, dat verder geen details kan geven.

De politie trof het lichaam rond 22 uur aan in Vrouwenpolder, een dorp in de gemeente Veere in de Nederlandse provincie Zeeland. Het kind werd gevonden ter hoogte van Neeltje Jans, een werkeiland dat onderdeel uitmaakt van de Oosterscheldekering. «In het politieonderzoek kwam maandagavond een mogelijk plaats delict in beeld», zegt de Nederlandse politie. «Het rechercheteam ging met ondersteuning van meerdere agenten zoeken in de omgeving van Vrouwenpolder. Ook de politiehelikopter werd ingezet om een duidelijk beeld van de omgeving te krijgen. Rond 22 uur stuitten zij op een levenloos kinderlichaam.» Het gaat effectief om Dean Verberckmoes, maar een wetsdokter moet het lichaam nog onderzoeken.

Met man en macht gezocht

Zondag werd al duidelijk dat Dave De Kock en Dean zich in Nederland konden bevinden, zegt de Nederlandse politie. «Direct nadat de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant op zondag 16 januari het bericht vanuit België had ontvangen dat de 34-jarige man en het 4-jarige jongetje zich mogelijk in Nederland zouden bevinden, is de politie onder leiding van de officier van justitie in Breda een onderzoek gestart. Een groot team aan rechercheurs, een zogenaamd Team Grootschalige Opsporing (TGO), startte direct een zoektocht naar het vermiste tweetal. Er werd tijdens de zoektocht onder andere gebruikgemaakt van speciale opsporingstechnieken, er werden camerabeelden bekeken en er werd grondig naar sporen gezocht. Ook de politiehelikopter zocht onder andere mee tijdens het onderzoek.»

Dave De Kock opgepakt

Dave De Kock werd maandag rond 14.15 uur opgepakt na een melding over een verdachte situatie in het Nederlandse Meerkerk. Het verhoor van de verdachte leidde volgens de politie niet tot het vaststellen van de verblijfplaats van het kind en er werd een Amber Alert verstuurd. De speurders kunnen nog niet bevestigen of De Kock bekentenissen heeft afgelegd of hen geleid heeft naar het lichaam. De moeder van het slachtoffer is op de hoogte gebracht van het overlijden en ze wordt bijgestaan door slachtofferhulp.

Eerdere veroordeling

De Kock werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel voor de fatale mishandeling van de 2-jarige Miguel uit Ravels. De feiten gebeurden in 2008 en de man zat de celstraf volledig uit, zodat hij na zijn vrijlating in 2018 niet verder opgevolgd kon worden. Hij zal nu vermoedelijk beschuldigd worden van ontvoering van en moord op Dean Verberckmoes. Hij zal in Nederland opnieuw verhoord worden en het Belgische gerecht zal later de overlevering vragen via het Europees aanhoudingsbevel.