Vakantiegangers uit DEZE landen brengen de meeste besmettingen mee terug

Vakantiegangers uit DEZE landen brengen de meeste besmettingen mee terug
Belga / N. Maeterlinck

«Sinds begin juli zijn zowat 10.000 vertrekkende reizigers getest en 5.000 terugkerende vakantiegangers. Bij vertrek lag de positiviteitsratio op 1,5 procent, bij de terugkeerders is dat iets boven de 3 procent», legt Catry uit in Het Laatste Nieuws. E»n welbepaalde vakantiebestemming steekt er qua reizigers die terugkeren met een coronabesmetting bovenuit: Spanje (3,9 procent). Bij de terugkeerders uit Nederland ligt de positiviteitsratio met 0,6 procent al een pak lager.

Frankrijk en Griekenland

Andere vakantiebestemmingen zijn dan weer verrassend ‘veilig’. «Van de Belgen die uit Frankrijk terugkwamen testte opmerkelijk genoeg nog niemand positief», zegt Catry. «En hetzelfde geldt voor Griekenland. Maar in een volgend rapport zullen die cijfers er wel anders uitzien.»

Catry hamert ten slotte nog eens op het gebruik van het PLF-formulier, iets waar de helft van de reizigers nog steeds z’n voeten aan veegt. Voor de contacttracing zijn die formulieren namelijk cruciaal. «Onder de hoogrisico-contacten van besmette personen test 12 procent positief», weet Catry.