Urne Onbekende Soldaat uitgekozen voor nationale herdenking Wapenstilstand

Urne Onbekende Soldaat uitgekozen voor nationale herdenking Wapenstilstand
Belga / N. Maeterlinck

Dit jaar is het exact honderd jaar geleden dat de Onbekende Soldaat werd bijgezet aan de Congreskolom in Brussel. Om dit te herdenken zorgen Defensie, het War Heritage Institute en een aantal Belgische gemeenten voor een uitgebreide reeks ceremonies. De herdenking ging van start met vijf Gathering of the Soil-plechtigheden tussen 7 en 9 november op vijf militaire begraafplaatsen. Daar zijn vijf urnen met aarde gevuld.

Blinde veteraan koos Onbekende Soldaat

De vijf urnen kwamen donderdag samen in Brugge. Daar werd een ceremonie gehouden als verwijzing naar de ceremonie van 1922 waarbij de blinde oorlogsveteraan Reinold Haesebrouck een van de vijf doodskisten van ongeïdentificeerde Belgische soldaten heeft aangeduid. Die kist met de Onbekende Soldaat kreeg een rustplaats aan de voet van de Congreskolom.

Deze keer waren het de twee nichten van Reinold Haesebrouck die een van de vijf urnen kwamen aanduiden. De urne vertrekt na de ceremonie naar Brussel, waar ze tijdens de nationale herdenking van vandaag in aanwezigheid van de koning wordt geplaatst op het Graf van de Onbekende Soldaat. De andere vier urnen blijven in Brugge op de graven van vier onbekende soldaten.