Trump staat niet meer in de Forbes-lijst van 400 rijkste mensen in de Verenigde Staten

Trump staat niet meer in de Forbes-lijst van 400 rijkste mensen in de Verenigde Staten
Foto AFP / S. Flores

Voor iemand als Donald Trump die zijn rijkdom nooit onder stoelen of banken stak, zal het waarschijnlijk wel pijn doen om zichzelf niet meer in de Forbes-lijst te zien staan. Een verrassing kan het evenwel niet meer zijn: Forbes zegt dat Trumps rijkdom al sinds de start van zijn ambtstermijn sterk aan het slinken is. In 2016 kon hij nog rekenen op een nettowaarde van 3,7 miljard dollar, een jaar regeren later was dat al verminderd tot 3,1 miljard dollar. De coronapandemie gaf Trump de laatste trap, waardoor hij uit de beroemde Forbes-lijst valt in 2021 met 400 miljoen dollar tekort.

Waar liep het mis?

Vooraleer Trump de veelbesproken 45e president van de Verenigde Staten werd, was Trump vooral bekend als een ultrarijke zakenman met een enorm vastgoedimperium, dat hij erfde van zijn vader. En het is net dat vastgoedimperium dat hem de das omdeed volgens Forbes: toen hij vijf jaar geleden president werd, had hij zijn investeringen moeten diversifiëren.

Het was een uitgelezen moment, want er waren ook mogelijke belangenconflicten gemoeid met zijn bedrijven en vastgoed. Had hij zijn geld toen in een indexfonds gestoken, was hij allicht gespaard geweest. Maar nu de coronacrisis de waarde van hotels en kantoren deed kelderen, ziet het er niet goed uit voor de miljardair.

Hoe rijk is Trump?

Het is in ieder geval door de band genomen nooit helemaal duidelijk geweest hoe rijk Trump nu daadwerkelijk is. De nettowaarde die Forbes inschat, is altijd een pak minder geweest dan wat Trump zelf beweerde te bezitten. Bovendien heeft Trump, in tegenstelling tot zijn voorgangers, als president nooit zijn belastingsaangifte publiek willen maken. Hoe dan ook is Trump met zijn 2,5 miljard dollar nog steeds overduidelijk rijk. Maar het ziet er wel naar uit dat zijn vermogen enkel nog maar zal dalen: The New York Times beweert dat de ex-president de komende jaren nog enorme schulden zal moeten afbetalen.

De rijkste zal hij alleszins niet meer worden, daarvoor heeft hij maar liefst 199 miljard te kort. Amazon-oprichter Jeff Bezos blijft voorlopig nummer 1 met een nettowaarde van 201 miljard dollar, gevolgd door Teslabaas Elon Musk (190 miljard dollar) en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (134 miljard dollar).