Tewerkstelling in België voor eerst sinds coronacrisis gegroeid

Tewerkstelling in België voor eerst sinds coronacrisis gegroeid
Unsplash

Vooral de voorbije zes maanden werd er stevig aangeworven. De tewerkstelling groeide tijdens de eerste zes maanden van 2021 met 4,3 procent. Bij kleine ondernemingen (tot twintig werknemers) werken nu bijna 8 procent meer mensen dan voor corona.

Het herstel geldt ook voor bijna alle sectoren. Alleen de horecasector (-5,3 procent ten opzichte van januari 2020) en de metaal- en maakindustrie (-4,9 procent) zitten nog niet op het niveau van januari 2020. In twee sectoren - bouw (+4,1 procent) en voeding (+3 procent) - is de tewerkstelling de hele tijd blijven groeien, ook tijdens corona.

Aantal ontslagen beperkt

«De steunmaatregelen van de regering hebben bedrijven ongetwijfeld geholpen om de moeilijke periode te overbruggen, waardoor ontslagen - toch voor de meeste bedrijven - binnen de perken zijn gebleven», aldus Nele Mertens, juridisch adviseur bij Acerta. «Ondertussen is er een ’relancevermindering’ aangekondigd voor het derde kwartaal, voor alle sectoren, waarbij de voorwaarde het verminderen van tijdelijke werkloosheid of het creëren van nieuwe jobs is. De focus ligt dus niet langer enkel op jobstabiliteit, maar ook op jobgroei.»