Terreurproces lang onderbroken nadat beschuldigde Asufi «gewurgd werd door de politie»

Terreurproces lang onderbroken nadat beschuldigde Asufi «gewurgd werd door de politie»
Belga / J. De Cesare

De wetsdokter oordeelde dat de beschuldigde verwondingen vertoonde «aan hals en nek die in overeenstemming waren met hetgeen hij beschreef», met name een armklem. Ook had hij verwondingen aan knieën en hoofd, die overeenkomen met zijn verklaring dat hij gevallen zou zijn, klonk het. Wel is hij medisch gezien geschikt om het proces bij te wonen.

El Haddad Asufi besliste daarop om toch de zaal te verlaten, gevolgd door de zes andere beschuldigden in de box. Hervé Bayingana Muhirwa die woensdag samen met Bilal El Makhoukhi als enige wel in de box bleef, verklaarde dat hij het incident met El Haddad Asufi gezien had en benadrukte dat hij niet meer kon zwijgen.

Enkel Ibrahim en Smail Farisi zitten nog in de zaal, maar zij verschijnen als vrije mannen, dus zitten niet in de box.

Voorlezing akte vordert amper

Voorzitter Massart las ook de brief voor die zij donderdag nog naar de minister van Justitie verstuurt. Meester Vincent Lurquin, de advocaat van Bayingana Muhirwa, riep op tot dialoog, met een vergadering met het advocaten, parket, politie en de bevoegde ministers. Want het enige dat de minister zal doen is eventueel een bevestiging van ontvangst sturen, stelde hij.

Aan het begin van de zitting, nog voor de advocaat van El Haddad Asufi het woord nam, viel opnieuw een jurylid af vanwege medische redenen. Er blijven nu nog 32 juryleden over: 12 effectieve en 20 plaatsvervangers.

De zitting ging rond 12.20 uur voort met de voorlezing van de akte van beschuldiging, waar we zijn aangekomen bij Osama Krayem. De helft van de akte moet nog worden voorgelezen, terwijl de voorlezing volgens de planning donderdag/vandaag zou worden afgerond.