Taliban waarschuwt voor «gevolgen» als Biden vertrek Amerikaanse troepen uitstelt

Taliban waarschuwt voor «gevolgen» als Biden vertrek Amerikaanse troepen uitstelt
AFP / A. Sahel Arman

«President Biden kondigde aan dat hij op 31 augustus alle militaire troepen zou terugtrekken. Dus als hij dit verlengt, dan betekent dat hij de bezetting verlengt en dat is niet nodig.» Biden staat onder druk omdat de evacuatie van westerlingen in Kaboel veel moeizamer verloopt dan verwacht.

Consequenties

«Als de VS of het Verenigd Koninkrijk extra tijd zoeken om evacuaties te kunnen voortzetten, is het antwoord neen. Of er zullen consequenties zijn», waarschuwt Saheen. «Dit zal wantrouwen bij ons opwekken. Als ze de bezetting voortzetten, zal dit een reactie uitlokken».

De schrijnende beelden van eerder deze week waarbij Afghanen zich vastklampen aan westerse vliegtuigen in een poging om het land te kunnen ontvluchten, doet de taliban-woordvoerder af als «economische migratie».

«Ik verzeker u dat er niets is om bezorgd of bang over te zijn», klinkt het nog. Video’s waarbij taliban van huis tot huis gaan om mensen te bedreigen of berichten over meisjesscholen die worden gesloten, doet de woordvoerder af als fake news.

400 geëvacueerden naar België

De voorbije nacht zijn een chartervlucht van Air Belgium en een Airbus A330 opgestegen in Islamabad (Pakistan), met geëvacueerden uit Kaboel aan boord. De toestellen landen om respectievelijk 8.40 uur en 9.45 uur in Melsbroek, zo maakt Defensie bekend op Twitter. Aan boord zouden zich zo’n 400 geëvacueerden bevinden.