STUDIE. Dit is de verrassende reden waarom witte haaien mensen aanvallen: «Het zijn geen genadeloze moordenaars»

STUDIE. Dit is de verrassende reden waarom witte haaien mensen aanvallen: «Het zijn geen genadeloze moordenaars»
Foto Unsplash

De onderzoekers van de Macquarie University in Australië beweren dat hongerige haaien simpelweg het verschil niet kunnen zien tussen mensen die zwemmen en surfen en hun normale prooi: zeehonden en zeeleeuwen. «Het zijn geen genadeloze moordenaars, maar we hebben de pech dat we nogal lijken op hun voedsel», zegt doctor Laura Ryan van de Macquarie University.

Met behulp van camera’s konden de onderzoekers het eetgedrag van de haai analyseren. Ze bevestigden een GoPro aan een onderwaterscooter en gaven die dezelfde snelheid als een jagende haai. Op die manier konden ze volgen wat de haai precies ziet als hij op jacht is.

Slechtziend

Haaien jagen steeds door onder hun prooi te zwemmen. De onderzoekers merkten op dat van onderuit mensen aan het wateroppervlak voor de haai er niet zo anders uitzien dan zeehonden aan het oppervlak, zeker als zwemmers op een surfplank liggen.

De reden? De haai is slechtziend: ze kunnen maar moeilijk kleuren waarnemen, of zijn volledig kleurenblind, en zien ook niet zo veel details. Vooral jonge haaien zouden minder goed zien en dus gevaarlijker zijn voor de mens. Naarmate een haai groeit, groeien hun ogen tenslotte ook mee, waardoor meer details zichtbaar zijn en verwarring vermeden kan worden.

Met behulp van de resultaten van de studie hopen de onderzoekers om surfers en zwemmers beter te beschermen tegen haaienaanvallen. Het gebeurt nog steeds niet vaak dat mensen gebeten worden, maar incidenten blijven zich helaas wel voordoen.