Steden kunnen aantal feestaanvragen nauwelijks bolwerken: «We moeten aanvragen weigeren omdat de stoelen en tafels op zijn»

Steden kunnen aantal feestaanvragen nauwelijks bolwerken: «We moeten aanvragen weigeren omdat de stoelen en tafels op zijn»
Foto Unsplash

Je moet tegenwoordig je best doen om een lege agenda te hebben tijdens het weekend: rommelmarkten, muziekfestivals, cavawandelingen en buurtfeesten schieten als paddenstoelen uit de grond. De nood aan feesten is overduidelijk groot na maanden van stilte.

Maar Het Nieuwsblad meldt vandaag dat sommige gemeenten niet langer kunnen volgen met het grote aantal aanvragen voor festiviteiten. «Deze maand hebben we hier maar liefst 74 evenementen», zegt burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD). «Dat is veel, we roepen organisatoren op om wat meer te spreiden.» Ook de Gentse burgemeester Mathias De Clerq (Open VLD) merkt op dat verenigingen bezig zijn met een inhaalbeweging.

Logistieke problemen

Maar de opstoot in het aantal aanvragen heeft ook een impact op de stads- en politiediensten. Zo moest Oostende al enkele aanvragen weigeren omdat ze geen tafels, stoelen of podia genoeg heeft om alle aanvragen te kunnen bolwerken. Ook op vlak van veiligheid wordt het hier en daar logistiek moeilijk haalbaar.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) begrijpt dat verenigingen opnieuw in actie schieten nadat ze soms lang stilgelegen hebben, maar raadt wel aan om goed bij de gemeenten na te gaan «wat een geschikt moment is, ook als er logistieke ondersteuning verwacht wordt».